Ruská tenistka M.Šarapovová dostala dvojročný trest za doping

09.06.2016 Celý región

Londýn 8. júna (TASR) - Medzinárodná tenisová federácia (ITF) v stredu potrestala Rusku Mariu Šarapovovú dvojročným zákazom činnosti za dopingový prehrešok. Trest má spätnú platnosť od 26. januára 2016, no bývalá svetová jednotka povedala, že sa proti verdiktu odvolá na Športový arbitrážny súd (CAS).

Šarapovová neprešla dopingovým testom na úvodnom grandslame roka Australian Open, keď jej v tele našli zakázanú látku meldónium. Informovala agentúra dpa.

Ruske následne v marci dočasne zastavili činnosť a hrozil jej až štvorročný trest. Nakoniec dostala polovičný. "Budem stáť za tým, čomu verím, že je správne a preto budem bojovať. Chcem sa vrátiť na kurty čo najrýchlejšie. Tribunál správne skonštatoval, že som neporušila pravidlá zámerne. Nemôžem však akceptovať takýto prísny trest," napísala päťnásobná grandslamová šampiónka na Facebook-u.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) informovala, že v prípadoch tejto dopingovej látky bude trestať len tých športovcov, ktorí mali od 1. marca v tele viac než 1 mikrogram látky na mililiter. Meldónium je na zozname zakázaných substancií od 1. januára 2016 a v sieti testovania uviazla vyše stovka športovcov najmä z Ruska.

Šarapovová tvrdí, že meldónium užívala zo zdravotných dôvodov. Liek obsahujúci podpornú látku brala desať rokov. Antidopingoví predstavitelia priznali, že zatiaľ neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom, ako dlho sa látka udrží v tele. Dvadsaťdeväťročná tenistka mala údajne veľmi nízke hodnoty. To, že sa meldónium dostalo 1. januára na zoznam zakázaných látok, podľa vlastných slov nezaregistrovala, keďže sa nedostala k žiadnemu varovaniu od ITF. Navyše liek, ktorý užívala, poznala pod menom Mildronat.

"ITF akceptuje, že nevedela, že Mildronat obsahuje zakázanú substanciu. Tvrdí však, že užívaním lieku vedome nebrala do úvahy riziko porušenia antidopingových pravidiel a tým sa dopustila úmyselného porušenia," uvádza sa vo vyhlásení ITF.

Vedenie federácie ďalej uviedlo, že tenistka z časti priznala svoju chybu, no vinu kladie najmä na organizáciu. Šarapovová tvrdí, že ITF nespravila "primerané kroky, aby informovala o zmene vo svojich dopingových pravidlách".
 

Vyberte región